SKŁADNIKI
- 80 dag białej kiełbasy ZM „Warmia”
- 20-30 dag boczku wędzonego łuskanego z ZM „Warmia”
- 2 l wody
- włoszczyzna
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ l zakwasu na żurek ( może być gotowy)
- 2 suszone grzybki
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ szklanki śmietany
- 1 łyżka oleju do podsmażenia cebuli
- do smaku: pierz, sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Warzywa oczyścić, wymyć, pokroić w duże kawałki, włożyć do garnka razem z kiełbasą, boczkiem, zielem angielskim, liściem laurowym i grzybkami, zalać zimną wodą i gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie (ok. ½ h). Jeżeli podczas gotowania woda trochę odparuje to należy ją uzupełnić.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju
- Z wywaru wyjąc warzywa, kiełbasę i boczek. Wlać zakwas zagotować. Pokrojony boczek, zeszkloną cebulkę, czosnek oraz majeranek, dodać do garnka, przyprawić solą i pieprzem.
Są również przepisy, które polecają dołożyć 1 łyżkę utartego chrzanu, aby zaostrzyć smak zupy. Ale to już według uznania.
Żurek podajemy z wcześniej ugotowaną białą kiełbasą, możemy również dodać ugotowane jajka.