Zupa ziemniaczana z kiełbaskami

ZUPY
SKŁADNIKI

·        kiełbaski wieprzowe  ZM Warmia (podwawelska, kiełbaski myśliwego, kiełbasa śląska ekstra)

·        1 cebula

·        100 g marchewki

·        100 g selera naciowego

·        100 g pora (biała część)

·        500 g ziemniaków

·        550 ml buliony warzywnego

·        150 g śmietany 30 %

·        Pieprz, sól do smaku

·        Świeży koperek do podania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kiełbaski pokroić w plasterki.

Marchewkę i ziemniaczki pokroić w kosteczkę równej wielkości.

Selera naciowego obrać, pokroić w plasterki. Pora oczyścić pokroić w plasterki.

Cebulkę pokroić w kosteczkę.

W garnku zeszklić lekko cebulkę, podlewając wodą. Dodać bulion. Do gotującego się bulionu wrzucić ziemniaki, marchewkę, pora i selera naciowego. Gotować, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodać śmietankę, kiełbaski i doprawić do smaku solą i pieprzem. Chwilę razem pogotować. Podawać z dużą ilością świeżo siekanego koperku. Smacznego!

.

.

.

Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku, która jest również autorką zdjęć potrawy.