Zrazy warmińskie

DANIA GŁÓWNE
SKŁADNIKI
  • wołowina – udziec b/k 0,5 kg
  • chleb razowy –  kilka kromek
  • słonina wędzona z Warmii – 200 g
  • cebule –  4 szt.
  • smalec do smażenia
  • parówkowa z Warmii – 2 szt.
  • musztarda
  • sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mięso porcjujemy i rozbijamy. Chleb moczymy w wodzie, następnie łączymy z drobno pokrojoną słoniną i dobrze wyrabiamy.

Drobno siekamy 2 cebule i podsmażamy, dodajemy drobno pokrojone parówki i smażymy przez chwilę,  ściągamy z ognia i dodajemy musztardę.

Gotową masą smarujemy mięso, wykładamy na nie masę z chleba i słoniny,  mocno zawijamy i spinamy wykałaczką.

Zrazy obtaczamy w mące i obsmażamy na smalcu, na którym następnie smażymy 2 cebule, pokrojone w piórka.

Zrazy układamy ściśle w garnku dodajemy podsmażoną wcześniej cebulę i zalewamy wodą lub bulionem.

Całość dusimy ok. 1,5 godziny . Podajemy z kaszą lub innymi ulubionymi dodatkami.

Smacznego !