Ziołowa tarta z kaszanką, jabłuszkiem i cebulą

DANIA GŁÓWNE
SKŁADNIKI

Ciasto do tarty:

  • 100 g masła 82 % zawartości tłuszczu
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajo
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

Nadzienie do tarty:

  • 3 sztuki krupnioku z cebulką  „ZM Warmia”
  • 1 duże jabłko (najlepiej półtwarde)
  • Pół czerwonej cebuli
  • 1 łyżka stołowa kaparów z zalewy

Zalewa do tarty:

  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 1 jajo
  • Świeżo mielony pieprz i sól do smaku
  • 2 łyżki stołowe świeżo siekanej natki pietruszki

Do podania: świeżo siekana natka pietruszki, ulubiony sos.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

.

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto do tarty zagnieć, włóż na minimum 30 minut do lodówki.
  2. Przygotuj składniki do farszu. Krupniok obierz z osłonki, pokrój w plasterki. Jabłko pokrój w grubsze plasterki, a potem pokrój w kawałki podobnej wielkości do plasterków kaszanki. Cebulkę pokrój w piórka.
  3. Przygotuj zalewę do tarty. W miseczce połącz śmietankę z jajem, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj rózgą, możesz lekko podbić całą masę.

.

Zabieramy się za przygotowanie tarty:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C (termo obieg). Ciasto na tarte wyłóż na blaszkę (ja zawsze trę na tarce o grubych oczkach, a później wylepiam ciastem dokładnie blaszkę). Piecz 20 minut, aż spód lekko się zrumieni.
  2. Na podpieczony spód układaj naprzemiennie kaszanę i jabłko. Na koniec posyp wszystko nieregularnie pokrojoną cebulką i kaparami. Dopraw jeszcze pieprzem i solą. Zalej masą z jaja i śmietany.
  3. Piecz w temperaturze 180 stopni C (termo obieg) przez 25 minut.
  4. Upieczoną tartę posyp posiekaną natką pietruszki.

.

Zajadaj dowolnie! Z ketchupem, musztardą, sosem jogurtowo-czosnkowym, bądź na samo! Idealna na ciepło i na zimno. Smacznego!

.

Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku, która jest również autorką zdjęć potrawy.