SKŁADNIKI
Ciasto do tarty:
- 100 g masła 82 % zawartości tłuszczu
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajo
- ½ łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
Nadzienie do tarty:
- 3 sztuki krupnioku z cebulką „ZM Warmia”
- 1 duże jabłko (najlepiej półtwarde)
- Pół czerwonej cebuli
- 1 łyżka stołowa kaparów z zalewy
Zalewa do tarty:
- 100 ml śmietanki 30 %
- 1 jajo
- Świeżo mielony pieprz i sól do smaku
- 2 łyżki stołowe świeżo siekanej natki pietruszki
Do podania: świeżo siekana natka pietruszki, ulubiony sos.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
.
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto do tarty zagnieć, włóż na minimum 30 minut do lodówki.
- Przygotuj składniki do farszu. Krupniok obierz z osłonki, pokrój w plasterki. Jabłko pokrój w grubsze plasterki, a potem pokrój w kawałki podobnej wielkości do plasterków kaszanki. Cebulkę pokrój w piórka.
- Przygotuj zalewę do tarty. W miseczce połącz śmietankę z jajem, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj rózgą, możesz lekko podbić całą masę.
.
Zabieramy się za przygotowanie tarty:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C (termo obieg). Ciasto na tarte wyłóż na blaszkę (ja zawsze trę na tarce o grubych oczkach, a później wylepiam ciastem dokładnie blaszkę). Piecz 20 minut, aż spód lekko się zrumieni.
- Na podpieczony spód układaj naprzemiennie kaszanę i jabłko. Na koniec posyp wszystko nieregularnie pokrojoną cebulką i kaparami. Dopraw jeszcze pieprzem i solą. Zalej masą z jaja i śmietany.
- Piecz w temperaturze 180 stopni C (termo obieg) przez 25 minut.
- Upieczoną tartę posyp posiekaną natką pietruszki.
.
Zajadaj dowolnie! Z ketchupem, musztardą, sosem jogurtowo-czosnkowym, bądź na samo! Idealna na ciepło i na zimno. Smacznego!
.
Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku, która jest również autorką zdjęć potrawy.