Zapiekanka z pulpecikami wieprzowymi, makaronem pełnoziarnistym i warzywami

DANIA GŁÓWNE
SKŁADNIKI

 

  • 400 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • ½ szklanki ugotowanego makaronu pełnoziarnistego
  • 1 opakowanie sera mini mozzarella
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 1 mała cukinia, pokrojona w półplasterki

Zalewa do zapiekanki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jaja
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego
  • Łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki
  • Łyżka stołowa tartego drobno sera grana padano

Marynata do pulpecików:

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Do miski wrzuć mięso, dodaj przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę mieloną, czosnek granulowany i zioła prowansalskie. Przyprawione mięso ufromuj w małe pulpeciki. Powinno wyjść 12 sztuk.
  2. Makaron pełnoziarnisty typu świderki ugotuj al dente.
  3. Kwadratowe naczynie żaroodporne o wymiarach: 24 x 24 wysmaruj olejem rzepakowym.
  4. W naczyniu umieść makaron. Na makaron ułóż pulpecik. Pomiędzy pulpetami umieść kuleczki sera mozzarella i małe pomidorki koktajlowe. Na wierzchu ułóż półplastry cukinii tak, żeby przykryły całą zapiekankę. Gotową zapiekankę zalej zalewą.
  5. Piecz zapiekankę w 200 stopniach C przez 25 minut.
  6. Gotową zapiekankę posyp świeżymi ziołami, jak pietruszka i bazylia oraz posyp świeżo tartym serem grana padano.

Smacznego!

.

.

Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku, która jest również autorką zdjęć potrawy.