Wołowina wolno gotowana zapiekana z ziemniakami, marchewką i zielonym groszkiem

DANIA GŁÓWNE
SKŁADNIKI
  • 1 opakowanie wołowiny wolno gotowanej ZM Warmia
  • 2 marchewki
  • 6 ziemniaków
  •  pół szklanki mrożonego groszku zielonego

Marynata do warzyw:

  • 2 łyżki tartego sera grana padano
  •  łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem rzepakowym. Otwórz ostrożnie opakowanie z wołowiną tak, żeby nie wylać zalewy. Wyjmij mięso i ułóż na środku naczynia. Zalewę z sosem własnym pozostaw na później.

Ziemniaki i marchewkę obierz. Ziemniaki pokrój w ósemki, marchewkę w kawałki podobnej wielkości do marchewki. Przełóż naczynia do miski, a później zamarynuj wszystko w tartym serze grana padano, słodkiej papryce, czosnku, soli, pieprzu i oleju. Dokładnie wymieszaj, ułóż wokół mięsa w naczyniu. Posyp na wierzch mrożony groszek. Zalej wszystko sosem własnym z woreczka. Przykryj wszystko i zapiekaj przez około godzinę w 200 stopniach C. Smacznego!

 

Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku, która jest również autorką zdjęć potrawy.