Warmiński burger

GRILL
SKŁADNIKI

Burgery  ZM”Warmia” – 4 opakowania

Domowe bułeczki do burgerów. Receptura na 9 bułeczek:

  • 550 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 30 g świeżych drożdży
  • 25 g cukru
  • solidna szczypta soli
  • 60 g masła (rozpuszczonego)
  • Czarny sezam do posypania

Sos:

  • ½ posiekanej albo porwanej drobno sałaty lodowej
  • 2 ogórki konserwowe pokrojone w kosteczkę
  • ½ białej cebulki pokrojonej w kostkę
  • 3 łyżki stołowe majonezu
  • 2 łyżki stołowe ketchupu

Konfitura z czerwonej cebuli:

  • 2 czerwone cebule
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • ½ szklanki octu balsamicznego 6%
  • 1 kopiasta łyżka masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotowanie – bułeczki:

  1. Do dużej miski przesiej mąkę.
  2. Przygotuj rozczyn z drożdży: do miseczki pokrusz drożdże w temperaturze pokojowej, dodaj cukier i 2 łyżeczek ciepłego mleka. Wszystko dokładnie rozetrzyj, aż powstanie płynna masa.
  3. W mące zrób wgłębienie, nalej rozczyn. Odstaw do wyrastania na 30 minut.
  4. Po tym czasie dodaj żółtko, rozpuszczone, ostudzone masło, pozostałą ilość letniego mleka i sól. Zagnieć wszystko dokładnie, aż ciasto będzie gładkie. W razie czego dosyp mąkę.
  5. Do miski obsypanej mąką włóż ciasto uformowane w kulę, przykryj czystą ściereczką i odstaw na kolejne 30 minut do wyrastania.
  6. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć i uformuj długi wałeczek, z którego wytnij nożem dziewięć kawałków, z których uformujesz bułeczki.
  7. Gotowe bułeczki ułóż na blaszce na papierze do pieczenia i odstaw jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułeczki posmaruj białkiem i posyp ziarnami czarnego sezamu. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz na rumiano przez 20 minut.

 

Przygotowanie – konfitura z cebulki:

Cebulkę pokrój w piórka i wrzuć do rondelka. Dodaj sól, cukier. Duś na wolnym ogniu około 10 minut, dodaj ocet balsamiczny. Duś jeszcze 5 minut i dodaj masło. Przełóż konfiturę do słoiczka. Cebulka powinna się do siebie kleić.

 

Przygotowanie – burgery:

Na grilla ułóż burgery wołowe i bułeczki przekrojone na pół. Kiedy bułeczki będą ciepłe, a kotlet odpowiednio wysmażony, złóż burgera. Na spód bułeczki daj autorski sos, następnie liść sałaty, grillowany kotlet wołowy Warmia, plaster sera, plastry ogórka kiszonego, konfiturę z czerwonej cebuli. Wszystko przykryj drugą częścią bułeczki posmarowanej sosem. Jedz!

 

Przepis na to danie jest efektem współpracy  ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką Sajkofanką Smaku :), która jest również autorką zdjęć potrawy. 🙂