W czarodziejskiej kuchni Pana Kleksa – Filet z kurczaka wolno gotowany zapiekany pod zielonym pesto
DANIA GŁÓWNE- 20 minut
- 1
- Drukuj przepis
- Udostępnij
Składniki:
– 1 opakowanie fileta z kurczaka wolno gotowanego ZM Warmia
– 2 garści tartego sera mozzarella
– 2 plastry pomidora malinowego
Składniki na pesto:
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki tartego sera typu Grana Padano
– 2 łyżki prażonych płatków migdałów
– 1 łyżka płynnego miodu
– świeże listki bazylii (z jednej doniczki)
– 100 ml oliwy z oliwek
– sól do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Z podanych składników przygotuj pesto bazyliowe za pomocą blendera. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, na papierze ułóż filety z kurczaka. Każdego fileta posmaruj obficie pesto, na to ułóż plaster pomidora, a następnie posyp tartym serem mozzarella. Zapiekaj przez 10 minut. Podawaj od razu po upieczeniu.
Smacznego!
.
.
Materiał powstał przy współpracy z : Natasza Rozmus Król
Montaż video: Łukasz Pączkowski