W czarodziejskiej kuchni Pana Kleksa – Filet z kurczaka wolno gotowany zapiekany pod zielonym pesto

DANIA GŁÓWNE
SKŁADNIKI

Składniki:

– 1 opakowanie fileta z kurczaka wolno gotowanego ZM Warmia

– 2 garści tartego sera mozzarella

– 2 plastry pomidora malinowego

Składniki na pesto:

– 1 ząbek czosnku

– 2 łyżki tartego sera typu Grana Padano

– 2 łyżki prażonych płatków migdałów

– 1 łyżka płynnego miodu

– świeże listki bazylii (z jednej doniczki)

– 100 ml oliwy z oliwek

– sól do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Z podanych składników przygotuj pesto bazyliowe za pomocą blendera. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, na papierze ułóż filety z kurczaka. Każdego fileta posmaruj obficie pesto, na to ułóż plaster pomidora, a następnie posyp tartym serem mozzarella. Zapiekaj przez 10 minut. Podawaj od razu po upieczeniu.

Smacznego!

.

.

Materiał powstał przy współpracy z : Natasza Rozmus Król

Montaż video: Łukasz Pączkowski