W czarodziejskiej kuchni Pana Kleksa – Filet z kurczaka a’la pizza zapiekane w sosie pomidorowym

DANIA GŁÓWNE
SKŁADNIKI

– 1 opakowanie fileta wolno gotowanego z kurczaka ZM Warmia

– 1 czerwona papryka

– 1 łyżka kukurydzy konserwowej

– tarty ser mozzarella

Sos pomidorowy:

– 300 g pomidorów z puszki

– 1 łyżka masła

– 1 ząbek czosnku

– 1 mała cebula

– 1 łyżeczka suszonego oregano

– sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

Kurczaka wolno gotowanego wyjmij z folii, a następnie pokrój w 1 centymetrowe plasterki. Ułóż plasterki w naczyniu żaroodpornym, przykrywając dno.

Przygotuj sos i farsz.

Sos: na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekaną cebulkę i czosnek. Podsmaż, dodaj pomidory z puszki. Dopraw ziołami, solą i pieprzem.

Farsz: Paprykę pokrój w kosteczkę, wymieszaj z kukurydzą i serem.

Wyłóż sos na kurczaka, ułóż farsz i ponownie wyłóż sos. Na kurczaka posyp ser i zapiekaj przez 20 minut. Podawaj od razu po przygotowaniu.

.

.

Materiał powstał przy współpracy z : Nataszą Rozmus Król

Montaż video: Łukasz Pączkowski