W czarodziejskiej kuchni Pana Kleksa – Filet z kurczaka a’la pizza zapiekane w sosie pomidorowym
DANIA GŁÓWNE- 20 minut
- 1
- Drukuj przepis
- Udostępnij
– 1 opakowanie fileta wolno gotowanego z kurczaka ZM Warmia
– 1 czerwona papryka
– 1 łyżka kukurydzy konserwowej
– tarty ser mozzarella
Sos pomidorowy:
– 300 g pomidorów z puszki
– 1 łyżka masła
– 1 ząbek czosnku
– 1 mała cebula
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– sól, pieprz
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Kurczaka wolno gotowanego wyjmij z folii, a następnie pokrój w 1 centymetrowe plasterki. Ułóż plasterki w naczyniu żaroodpornym, przykrywając dno.
Przygotuj sos i farsz.
Sos: na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekaną cebulkę i czosnek. Podsmaż, dodaj pomidory z puszki. Dopraw ziołami, solą i pieprzem.
Farsz: Paprykę pokrój w kosteczkę, wymieszaj z kukurydzą i serem.
Wyłóż sos na kurczaka, ułóż farsz i ponownie wyłóż sos. Na kurczaka posyp ser i zapiekaj przez 20 minut. Podawaj od razu po przygotowaniu.
.
.
Materiał powstał przy współpracy z : Nataszą Rozmus Król
Montaż video: Łukasz Pączkowski