W czarodziejskie kuchni Pana Kleksa – Filet z kurczaka zapiekany w sosie brokułowo-cytrynowo-serowym

DANIA GŁÓWNE
SKŁADNIKI

Receptura na dwie porcję:

– 1 opakowanie fileta z kurczaka wolno gotowanego ZM Warmia

– 1 świeży brokuł, podzielony na drobne różyczki

– 150 g tartego sera mozzarella

 

Zalewa:

– 100 ml mleka

– 1 jajo

– sól i pieprz

– skórka otarta z ½ cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Filet z kurczaka wyjąć z opakowania i pokroić w 1 cm plastry.
  2. Ułożyć plastry fileta w naczyniu żaroodpornym.
  3. Różyczki brokuła wrzucić na 4 minuty do wrzącej, wody z dodatkiem odrobiny soli i cukru. Zahartować pod zimną wodą, żeby zachować kolor.
  4. Brokuła ułożyć na filet z kurczaka, a następnie zalać sosem na bazie mleka, jaja, skórki z cytryny. Posypać serem.
  5. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez 15 minut (termoobieg). Podawać od razu po przygotowaniu J

Smacznego!

.

.

Materiał powstał przy współpracy z Panią Nataszą Rozmus Król – Sajkofanką Smaku – Blogerką kulinarną