W czarodziejskie kuchni Pana Kleksa – chrupiące sezamowe udko z idyka z warzywnymi frytkami pod parmezanową skorupką

DANIA GŁÓWNE
SKŁADNIKI
  • 1 opakowanie wolno gotowanego udka z indyka ZM Warmia z linii Akademia Pana Kleksa
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • Sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżka sosu worcester
  • Sezam biały

Frytki warzywne

  • 1 batat
  • 1 mały seler
  • 1 duży ziemniak
  • Sól ziołowa
  • Olej rzepakowy
  • tarty parmezan
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Udko z indyka zamarynować, ułożyć na blaszce. Posyp obficie sezamem po wierzchu. Odstaw.

Teraz przygotuj frytki.

Warzywa pokrój w paski równej wielkości, dopraw solą ziołową, a następnie posyp dużą ilością tartego parmezanu. Zalej wszystko olejem,

Zapiekaj wszystko około 25 minut w 180 stopniach, aż warzywa i mięso się pięknie zrumienią.

Smacznego!

.

.

Materiał powstał przy współpracy z Panią Nataszą Rozmus Król – Sajkofanką Smaku – Blogerką kulinarną