W czarodziejskie kuchni Pana Kleksa – chrupiące sezamowe udko z idyka z warzywnymi frytkami pod parmezanową skorupką
DANIA GŁÓWNE- 25 minut
- 2
- Drukuj przepis
- Udostępnij
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie wolno gotowanego udka z indyka ZM Warmia z linii Akademia Pana Kleksa
- 1 łyżka płynnego miodu
- Sok z 1/2 pomarańczy
- 1 łyżka sosu worcester
- Sezam biały
Frytki warzywne
- 1 batat
- 1 mały seler
- 1 duży ziemniak
- Sól ziołowa
- Olej rzepakowy
- tarty parmezan
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Udko z indyka zamarynować, ułożyć na blaszce. Posyp obficie sezamem po wierzchu. Odstaw.
Teraz przygotuj frytki.
Warzywa pokrój w paski równej wielkości, dopraw solą ziołową, a następnie posyp dużą ilością tartego parmezanu. Zalej wszystko olejem,
Zapiekaj wszystko około 25 minut w 180 stopniach, aż warzywa i mięso się pięknie zrumienią.
Smacznego!
.
.
Materiał powstał przy współpracy z Panią Nataszą Rozmus Król – Sajkofanką Smaku – Blogerką kulinarną