Tropikalna sałatka z kuskusem perłowym i kabanosami

PRZYSTAWKI
SKŁADNIKI
  • ½ szklanki kaszy kuskus perłowej
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli

 

  • 1 duża pomarańcza
  • 1 świeży ananas (lub jedno opakowanie mrożonego ananasa w kawałkach)
  • 50 g świeżej roszponki
  • 3 łyżki stołowe suszonej żurawiny

Dresing: 

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • Sok z ½ limonki lub małej cytryny
  • ½ łyżeczki miodu
  • sól, pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kaszę opłukać na sicie, wrzucić do garnka z wodą i odrobiną soli. Gotować 15 minut. Kasza powinna być al dente.

Pomarańcze obrać, wyciąć fileciki.

Świeżego ananasa pokroić w większą kostkę. Jeśli używamy mrożonego ananasa wyjmujemy go wcześniej z zamrażarki, by się rozmroził. Rozmrożonego odsączamy na papierowym ręczniku i kroimy na mniejsze kawałki.

Na większej salaterce układamy kaszę kuskus, roszponkę, pomarańcza, ananasa i suszoną żurawinę. Przed podaniem sałatkę polewamy dresingiem.

Smacznego!

.

.

.

Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku, która jest również autorką zdjęć potrawy.