SKŁADNIKI
- ½ szklanki kaszy kuskus perłowej
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
- 1 duża pomarańcza
- 1 świeży ananas (lub jedno opakowanie mrożonego ananasa w kawałkach)
- 50 g świeżej roszponki
- 3 łyżki stołowe suszonej żurawiny
Dresing:
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- Sok z ½ limonki lub małej cytryny
- ½ łyżeczki miodu
- sól, pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kaszę opłukać na sicie, wrzucić do garnka z wodą i odrobiną soli. Gotować 15 minut. Kasza powinna być al dente.
Pomarańcze obrać, wyciąć fileciki.
Świeżego ananasa pokroić w większą kostkę. Jeśli używamy mrożonego ananasa wyjmujemy go wcześniej z zamrażarki, by się rozmroził. Rozmrożonego odsączamy na papierowym ręczniku i kroimy na mniejsze kawałki.
Na większej salaterce układamy kaszę kuskus, roszponkę, pomarańcza, ananasa i suszoną żurawinę. Przed podaniem sałatkę polewamy dresingiem.
Smacznego!
.
.
.
Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku, która jest również autorką zdjęć potrawy.