Tortille z grillowanym żebrem wieprzowym wolno gotowanym i salsą warzywną

DANIA GŁÓWNE
SKŁADNIKI
  • 1 opakowanie żebra wieprzowego wolno gotowanego ZM Warmia
  • 4 placki tortilli
  • 150 g tartego sera mozzarella
  •  ketchup pikantny

Na salsę:

  •  1 awokado
  • 1 pomidor
  •  1 czerwona cebulka
  •  świeża kolendra
  • sok z ½ cytryny
  •  2 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz, sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Żebro wieprzowe wolno gotowane wyjmij z opakowania i ułóż na grillu. Grilluj na rumiano. Możesz użyć do tego grilla tradycyjnego, bądź elektrycznego. Kiedy żebro się grilluje, przygotuj salsę. Pokrój w kosteczkę awokado i czerwoną cebulkę. Z pomidora usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dopraw wszystko olejem, sokiem z cytryny, pieprzem, solą i świeżą kolendrą.

Oddziel mięso od kości. Na tortilli ułóż salsę, następnie kawałki mięsa z żeberka, polej wszystko ketchupem, a następnie posyp tartym serem mozzarella. Zwiń w rulon, pamiętając o zawinięciu brzegów i grilluj chwilę na rumiano. Podawaj z ulubionym sosem. Smacznego!

 

Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku, która jest również autorką zdjęć potrawy.