Tortille z grillowanym żebrem wieprzowym wolno gotowanym i salsą warzywną
DANIA GŁÓWNE- 20 minut
- 4
- Drukuj przepis
- Udostępnij
- 1 opakowanie żebra wieprzowego wolno gotowanego ZM Warmia
- 4 placki tortilli
- 150 g tartego sera mozzarella
- ketchup pikantny
Na salsę:
- 1 awokado
- 1 pomidor
- 1 czerwona cebulka
- świeża kolendra
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz, sól
Żebro wieprzowe wolno gotowane wyjmij z opakowania i ułóż na grillu. Grilluj na rumiano. Możesz użyć do tego grilla tradycyjnego, bądź elektrycznego. Kiedy żebro się grilluje, przygotuj salsę. Pokrój w kosteczkę awokado i czerwoną cebulkę. Z pomidora usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dopraw wszystko olejem, sokiem z cytryny, pieprzem, solą i świeżą kolendrą.
Oddziel mięso od kości. Na tortilli ułóż salsę, następnie kawałki mięsa z żeberka, polej wszystko ketchupem, a następnie posyp tartym serem mozzarella. Zwiń w rulon, pamiętając o zawinięciu brzegów i grilluj chwilę na rumiano. Podawaj z ulubionym sosem. Smacznego!
Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku, która jest również autorką zdjęć potrawy.