Tagliatelle z kiełbasą szynkową, suszonymi pomidorami, oliwkami i szpinakiem

DANIA GŁÓWNE
SKŁADNIKI

Składniki:

  • 150 g makaronu tagliatelle
  • 150 g kiełbasy szynowej ZM Warmia
  • 12 połówek pomidorów suszonych z zalewy
  • 4 garści świeżego szpinaku
  • 12 sztuk czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 6 łyżek oliwy ze słoiczka po suszonych pomidorach
  • 4 łyżki świeżo tartego sera Pecorino Romano lub Parmezanu
  • Świeżo mielony pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie (czas gotowania sprawdzać najlepiej
na opakowaniu makaronu producenta, każdy ma inny).

Na desce pokroić w kosteczkę kiełbasę szynkową, zaś suszone pomidory pokroić w paseczki.

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami. Jest ona bardzo aromatyczna, przez co nie trzeba już używać przypraw. Na rozgrzaną lekko oliwę wrzucić kiełbaskę szynkową, suszone pomidory i szpinak. Chwilę razem przesmażyć, aż nasza szynkowa lekko się zarumieni.  Dodać posiekany czosnek, pokrojone
w plastry oliwki i natkę pietruszki. Do tak przygotowanego farszu dodać makaron, a następnie serek mascarpone. Zmniejszyć płomień, dokładnie wymieszać, by makaron oblepił serek i pozostałe składniki. Na koniec dodać jeszcze 3 łyżki oliwy z pomidorów suszonych i lekko wymieszać.

Serwować na talerze. Każdą porcję posypać świeżo tartym serem Pecorino Romano lub Parmezanem. Udekorować natka pietruszki i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!

.

.

.

Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku, która jest również autorką zdjęć potrawy.