Super smaczne szaszłyki z karkówki wieprzowej z warzywami

GRILL
SKŁADNIKI

Marynata do karkówki:

  • 1 kg mięsa z karkówki Warmia
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa sosu Worcestershire
  • 1 łyżka sosu Teryiaki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 2 łyżki stołowe miodu lejącego
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 cm korzeń świeżego imbiru½ łyżeczki słodkiej papryki

Do nadziania dodatkowo: długie patyczki, pomidorki koktajlowe, żółta papryka, czerwona cebulka, pieczarki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem, następnie pokrój w większą kostkę. W misce połącz wszystkie składniki na marynatę. Dodaj pokrojone mięso i dokładnie wymieszaj. Miskę zamknij szczelnie i wstaw na noc do lodówki.

Pieczarki pokrój na pół, a cebulkę i paprykę pokrój w taką samą kosteczkę, jak mięso. Pomidorki zostaw w całości. Mięso i warzywa nabijaj naprzemiennie na długie, drewniane patyczki do szaszłyków. Grilluj około 30 minut, od czasu do czasu obracając. Podaj posypane siekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.

Szaszłyki można przygotować rwónież w piekarniku i usmażyć na patelni grillowej.

 

Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką Sajkofanką Smaku :),  która jest również autorką zdjęć potrawy. 🙂