- 1 opakowanie kabanosów ZM Warmia
- 1 opakowanie papieru ryżowego (mniejszy format)
- 1 marchewka
- Świeża sałata masłowa lub mik sałat
- Świeży ogórek długi
- Szczypiorek
- Opakowanie kremowego serka naturalnego
Wszystkie składniki pokrój tak, by wielkością pasowały do średnicy zawijanego papieru.
Marchewkę obierz i pokrój w drobne, cienkie słupki.
Z ogórka usuń gniazda nasienne i również pokrój w drobne, cieniutkie słupki.
Z kabanosów odetnij końcówki tak, by pasowały wielkością do pozostałych składników i dały się dobrze zwinąć w rulon.
Przygotuj dużą drewnianą deskę. Najlepiej taką, na której zmieszczą się całe płaty papieru ryżowego. Deskę namocz wodą i układaj na niej namoczone w wodzie płaty papieru ryżowego. Pamiętaj, żeby płaty były mokre, wówczas będzie łatwiej formować ruloniki.
Na płacie papieru ryżowego posmaruj kremowy serek, ułóż szczypiorek, sałatę, marchewkę, ogórka i kabanosa. Zwiń do środka tworząc rulonik, następnie zagnij boki i zwiń do końca (jak sajgonkę lub gołąbka). Gotowy rulon przetnij na pół i ułóż oddzielnie na talerzu.
Postępuj tak z wszystkimi kabanosami, aż do wyczerpania składników.
Jedz rękoma, maczając w ulubionym sosie.
.
.
.
Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku, która jest również autorką zdjęć potrawy.