Spring rollsy z kabanosami

PRZYSTAWKI
SKŁADNIKI
  • 1 opakowanie kabanosów ZM Warmia
  • 1 opakowanie papieru ryżowego (mniejszy format)
  • 1 marchewka
  • Świeża sałata masłowa lub mik sałat
  • Świeży ogórek długi
  • Szczypiorek
  • Opakowanie kremowego serka naturalnego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wszystkie składniki pokrój tak, by wielkością pasowały do średnicy zawijanego papieru.

Marchewkę obierz i pokrój w drobne, cienkie słupki.

Z ogórka usuń gniazda nasienne i również pokrój w drobne, cieniutkie słupki.

Z kabanosów odetnij końcówki tak, by pasowały wielkością do pozostałych składników i dały się dobrze zwinąć w rulon.

Przygotuj dużą drewnianą deskę. Najlepiej taką, na której zmieszczą się całe płaty papieru ryżowego. Deskę namocz wodą i układaj na niej namoczone w wodzie płaty papieru ryżowego. Pamiętaj, żeby płaty były mokre, wówczas będzie łatwiej formować ruloniki.

Na płacie papieru ryżowego posmaruj kremowy serek, ułóż szczypiorek, sałatę, marchewkę, ogórka i kabanosa. Zwiń do środka tworząc rulonik, następnie zagnij boki i zwiń do końca (jak sajgonkę lub gołąbka). Gotowy rulon przetnij na pół i ułóż oddzielnie na talerzu.

Postępuj tak z wszystkimi kabanosami, aż do wyczerpania składników.

Jedz rękoma, maczając w ulubionym sosie.

.

.

.

Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku, która jest również autorką zdjęć potrawy.