Smażony stek z antrykotu z ziemniaczkami w palonym maśle rozmarynowym

DANIA GŁÓWNE
SKŁADNIKI
  • 1 opakowanie steku z antrykotu ZM Warmia
  • 4 młode ziemniaczki
  • świeży rozmaryn
  • świeżo mielony pieprz
  • sól gruboziarnista
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć na niego steka. Smaż trzy minuty z jednej strony. Po tym czasie przełóż steka na drugą stronę. Dodaj świeży rozmaryn. Po trzech minutach przełóż mięso na kratkę, żeby odpoczęło. Na tę samą patelnię dodaj masło i ziemniaczki ugotowane w całości. Dodaj jeszcze gałązkę rozmarynu i smaż wszystko razem, aż masło zacznie się delikatnie pienić i nabierze brązowego koloru.

Gotowego steka podawaj ze świeżo mielonym pieprzem, solą gruboziarnistą i ziemniaczkami. Wszystko polej palonym masłem. Smacznego!

 

Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku, która jest również autorką zdjęć potrawy.