Smażony stek z antrykotu z ziemniaczkami w palonym maśle rozmarynowym
DANIA GŁÓWNE- 40 minut
- 1
- Drukuj przepis
- Udostępnij
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie steku z antrykotu ZM Warmia
- 4 młode ziemniaczki
- świeży rozmaryn
- świeżo mielony pieprz
- sól gruboziarnista
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć na niego steka. Smaż trzy minuty z jednej strony. Po tym czasie przełóż steka na drugą stronę. Dodaj świeży rozmaryn. Po trzech minutach przełóż mięso na kratkę, żeby odpoczęło. Na tę samą patelnię dodaj masło i ziemniaczki ugotowane w całości. Dodaj jeszcze gałązkę rozmarynu i smaż wszystko razem, aż masło zacznie się delikatnie pienić i nabierze brązowego koloru.
Gotowego steka podawaj ze świeżo mielonym pieprzem, solą gruboziarnistą i ziemniaczkami. Wszystko polej palonym masłem. Smacznego!
Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku, która jest również autorką zdjęć potrawy.