Smażone kiełbaski rusztowe z makaronem i warzywami
DANIA GŁÓWNE- 30 minut
- 3
- Drukuj przepis
- Udostępnij
Składniki na 3 porcje:
- 10 pętek kiełbasek rusztowych
- 150 g makaronu penne (+ woda do ugotowania)
- dwie garści świeżego jarmużu (oczyszczonego i pozbawionego zgrubiałych części)
- dwa ząbki czosnku
- 12 pomidorków papryczkowych (koktajlowych )
- 2 łyżki kaparów z zalewy
- około 50 g świeżo startego parmigiano reggiano
- garść świeżo posiekanej natki pietruszki
- garść świeżo siekanego szczypiorku
- łyżka nasion czarnuszki
Kiełbaski pokroić w około 3 cm kawałki. Wrzucić na patelnię.
Dodać opłukany i oczyszczony ze zdrewniałych części jarmuż. Razem podsmażyć na rumiano.
Makaron penne ugotować al dente w lekko osolonej wodzie (według wskazań na opakowaniu). Ugotowany odcedzić i dodać do kiełbasek i jarmużu.
Dodać pomidorki, kapary, pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Razem przesmażyć.
Na koniec zetrzeć parmezan i dokładnie wymieszać, by makaron dokładnie oblepił wszystkie składniki.
Podawać na talerze. Posypać świeżo posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem i ziarnami czarnuszki.
***
Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku :), która jest również autorką zdjęć potrawy.