Ślimaczki drożdżowe z parówkami

ŚNIADANIE
SKŁADNIKI

Zaczyn drożdżowy:

  • 45 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki mąki pszennej typ 550
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml ciepłego mleka

Ciasto na ślimaczki:

  • 550 g mąki pszennej typ 550
  • 1 jajo rozmiar L
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki stołowe cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • gotowy zaczyn drożdżowy
  • 80 g rozpuszczonego i ostudzonego masła

Farsz:

  • 8 parówek ZM Warmia mogą być z szynki lub maślane
  • 200 g tartego sera mozzarella
  • 200 ml passaty pomidorowej z ziołami
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zaczyn: wszystkie składniki połączyć dokładnie na gładką masę, przykryć ściereczką, odstawić na 25 minut do wyrośnięcia.

Ciasto: kiedy zaczyn wyrośnie zagnieć ciasto. Połącz razem wszystkie składniki, zagnieć ciasto. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

Po godzinie posyp blat kuchenny mąką i rozwałkuj ciasto na duży placek w kształcie prostokąta. Posmaruj ciasto passatą pomidorową wymieszaną z ziołami, poukładaj pokrojone w plasterki parówki, posyp tartym serem mozzarella. Zwiń ciasto w rulon, po czym pokrój na 3cm kawałki. Układaj ślimaczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Wierzch każdego ślimaczka przed pieczeniem posmaruj oliwą z oliwek. Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 20 minut (termo obieg).

Podawaj z ulubionym sosem, ketchupem, bądź oliwą z oliwek. Smacznego!

.

.

Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku, która jest również autorką zdjęć potrawy.