Sałatka z szynką z warmińskiej wędzarni z sosem bazyliowo-kolendrowym
PRZYSTAWKI- 20 minut
- 2
- Drukuj przepis
- Udostępnij
Składniki na 2 porcje:
- 6 solidnych plastrów szynki z warmińskiej wędzarni ZM Warmia
- 100 g roszponki
- 1 marchewka
- 10 pomidorków koktajlowych
- 10 czarnych oliwek
- 4 rzodkiewki
- Garść świeżych listków bazylii
- Koperek, nać pietruszki – do dekoracji
Sos bazyliowo-kolendrowy:
- Garść świeżych listów bazylii
- Garść świeżych listków kolendry
- 2 łyżki stołowe prażonych ziaren słonecznika
- 1 łyża stołowa miodu płynnego
- 100 ml oleju rzepakowego
- 50 ml przegotowanej wody
- 1 łyżka stołowa octu jabłkowego
- Szczypta soli
- Świeżo mielony pieprz
Roszponkę opłucz i osusz. Poodrywaj łodygi i korzonki, zostawiając same listki. Wrzuć do miski. Dodaj listki bazylii. Pomidorki przekrój na pół. Część oliwek pokrój w plasterki, a część zostaw w całości.
Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki. Marchewkę obierz, a następnie obieraczką zrób z niej cienkie paseczki wzdłuż, które następnie zawiń w ruloniki. Wszystko poukładaj ładnie na sałacie. Udekoruj natką pietruszki i koperkiem. Dodaj plastry szynki na wierzch. Możesz położyć je w całości, ale jeśliwolisz możesz pokroić je w cienkie paseczki.
Przygotuj sos. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na gładką masę. Sos będzie nieco gęsty.
Polej sałatkę przed podaniem. Smacznego !
Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku :), która jest również autorką zdjęć potrawy.