Sałatka z polędwicą długo dojrzewajacą

PRZYSTAWKI
SKŁADNIKI
  • polędwica długo dojrzewająca ZM „Warmia” – 20 plastrów
  • rukola – pół op.
  • mix sałat – 1 pół op.
  • pomidorki koktajlowe – 150 g
  • soczysta gruszka – 1 szt.
  • orzechy włoskie – 50 g
  • żurawina – 25 g
  • czarne oliwki – 25 g

sos musztardowy:

  • musztarda stołowa – 4 łyżki
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • miód – 1-2 łyżki
  • sok z cytryny – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

WYKONANIE:

  • polędwicę długo dojrzewającą pokrój w cienkie słupki
  • pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki
  • gruszkę pokrój w małe cząstki
  • orzechy włoskie i żurawinę rozdrobnij
  • czarne oliwki pokrój w pierścienie
  • SOS: zmieszaj składniki na jednolitą masę (sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany)
  • na szeroki talerz, miskę wyłóż zmieszane sałaty
  • sałaty polej sosem, nie mieszaj
  • na sos poukładaj pomidorki koktajlowe, gruszkę
  • obsyp całości orzechami i żurawią
  • na koniec poukładaj pokrojoną w paski polędwicę długo dojrzewajacą  ZM „Warmia”

 

Przepis przygotowali uczniowie Zespołu Szkół im. K.C. Mrongowiusza w Olsztynku, I klasa Technikum Hotelarsko-Gastronomicznego, zawód: Technik technologii żywności

Wiktor Michalski, Natalia Olewnik, Anna Świtalska, Dominika Draszek, Patrycja Kubanek, Mateusz Soliwoda