SKŁADNIKI
- polędwica długo dojrzewająca ZM „Warmia” – 20 plastrów
- rukola – pół op.
- mix sałat – 1 pół op.
- pomidorki koktajlowe – 150 g
- soczysta gruszka – 1 szt.
- orzechy włoskie – 50 g
- żurawina – 25 g
- czarne oliwki – 25 g
sos musztardowy:
- musztarda stołowa – 4 łyżki
- oliwa z oliwek – 4 łyżki
- miód – 1-2 łyżki
- sok z cytryny – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
WYKONANIE:
- polędwicę długo dojrzewającą pokrój w cienkie słupki
- pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki
- gruszkę pokrój w małe cząstki
- orzechy włoskie i żurawinę rozdrobnij
- czarne oliwki pokrój w pierścienie
- SOS: zmieszaj składniki na jednolitą masę (sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany)
- na szeroki talerz, miskę wyłóż zmieszane sałaty
- sałaty polej sosem, nie mieszaj
- na sos poukładaj pomidorki koktajlowe, gruszkę
- obsyp całości orzechami i żurawią
- na koniec poukładaj pokrojoną w paski polędwicę długo dojrzewajacą ZM „Warmia”
Przepis przygotowali uczniowie Zespołu Szkół im. K.C. Mrongowiusza w Olsztynku, I klasa Technikum Hotelarsko-Gastronomicznego, zawód: Technik technologii żywności
Wiktor Michalski, Natalia Olewnik, Anna Świtalska, Dominika Draszek, Patrycja Kubanek, Mateusz Soliwoda