Sałatka z kiełbaskami chiliowy grill z pietruszkowym dresingiem

PRZYSTAWKI
SKŁADNIKI
  • 2 kiełbaski wieprzowe chiliowy grill ZM Warmia
  • 100 g świeżej sałaty typu roszponka
  • 100 g pokruszonego sera z niebieską pleśnią
  • Plastry zielonego ogórka
  • Plastry rzodkiewki
  • Pomidorki koktajlowe pokrojone na pół
  • Prażone ziarna słonecznika
  • Świeża kolendra i natka pietruszki

Dresing pietruszkowy z anchois

  • 50 g oleju rzepakowego
  • 10 g miodu
  • 5 g świeżej natki pietruszki
  • 10 g soku z cytryny
  • 10 g filetów anchois z zalewy

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W dużej misce połączyć roszponkę, plastry ogórka, pomidorki, plastry rzodkiewki. Dodać pokrojone w plasterki, uprzednio zgrillowane kiełbaski chiliowy grill. Dodać pokruszony ser z niebieską pleśnią i prażone ziarna słonecznika. Posypać natką pietruszki i kolendrą. Przygotować dresing.

W wysokim naczyniu połączyć: olej rzepakowy, miód, natkę pietruszki, sok z cytryny i fileciki anchois. Zmiksować blenderem, zostawiając drobinki natki pietruszki.

Smacznego!

 

Opracowała: Natasza Rozmus-Król

www.sajkofankasmaku.pl