Rolada wołowa z łopatki

DANIA GŁÓWNE
SKŁADNIKI
  • 4 plastry wołowiny z łopatki
  • 4 łyżeki musztardy
  • 2 ogórki kiszone (pokrojony wzdłuż na ćwiartki)
  • 4 plastry boczku (surowy lub wędzony)
  • 1 papryka czerwona
  • mąka do obtoczenie roladek
  • 1litr bulionu
  • przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie
  • klarowane masło do smażenia

 

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Mięso tłuczemy za pomocą tłuczka, doprawiamy pieprzem i smarujemy z jednej strony musztardą. Odstawiamy na min. 1 godzinę
  • Boczek delikatnie rozbjamy za pomocą tłuczka i rozkładamy na mięsie
  • Układamy 1-2 kawałki kiszonego ogórka oraz papryki
  • Zawijamy mięso w roladkę i ściśle zawiązujemy grubą nitką
  • Roladki obtaczamy w mące
  • W wyższym garnku obsmażamy roladki ze wszystkich stron, łącznie przez ok. 5 minut, na średnim ogniu, na niedużej ilości klarowanego masła, aż do zrumienienia.
  • Zmniejszamy ogień do minimum, zalewamy rolady bulionem i dodajemy szczyptę soli, liść laurowy, ziele angielskie
  • Gotujemy pod przykryciem, żeby sos delikatnie pyrkał, przez ok 1,5-2 godziny.
  • Gotowe roladki serwujemy np. z ugotowanymi kluskami śląskimi i sosem grzybowym (sos przygotowujemy na bazie sosu powstałego z duszenia roladek)

 

Danie przygotowali uczniowie Zespołu Szkół im. K.C. Mrongowiusza w Olsztynku.