Pręga duszona

SKŁADNIKI
  • Pręga wołowa (500 g)
  • 1/3 butelki czerwonego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 cebule
  • mąka
  • słodka czerwona papryka w proszku
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • pręgę przyprawiamy papryką, solą oraz pieprzem, obtaczamy w mące;
  • na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy mięso po ok. 1 minucie z każdej strony;
  • podsmażone mięso przekładamy do dużego rondelka;
  • kroimy dwie cebule w piórka, następnie podsmażamy na tej samej patelni co mięso;
  • podsmażoną cebulę przekładamy do rondelka w którym znajduje się mięso, dolewamy ½ szklanki wody i dusimy, utrzymując średnią moc palnika.
  • po około 15 minutach dolewamy czerwone wino
  • mięso przykrywamy i dusimy jeszcze przez ok. 1h 15min do miękkości
  • po uduszeniu mięso możemy podać np. z kopytkami, warzywami na patelnię lub ulubioną surówką.

 

Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia”  z uczniami  Zespołu Szkół im. K.C. Mrongowiusza w Olsztynku.