SKŁADNIKI
- Pręga wołowa (500 g)
- 1/3 butelki czerwonego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki wody
- 2 cebule
- mąka
- słodka czerwona papryka w proszku
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- pręgę przyprawiamy papryką, solą oraz pieprzem, obtaczamy w mące;
- na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy mięso po ok. 1 minucie z każdej strony;
- podsmażone mięso przekładamy do dużego rondelka;
- kroimy dwie cebule w piórka, następnie podsmażamy na tej samej patelni co mięso;
- podsmażoną cebulę przekładamy do rondelka w którym znajduje się mięso, dolewamy ½ szklanki wody i dusimy, utrzymując średnią moc palnika.
- po około 15 minutach dolewamy czerwone wino
- mięso przykrywamy i dusimy jeszcze przez ok. 1h 15min do miękkości
- po uduszeniu mięso możemy podać np. z kopytkami, warzywami na patelnię lub ulubioną surówką.
Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z uczniami Zespołu Szkół im. K.C. Mrongowiusza w Olsztynku.