Policzki wieprzowe wolno gotowane z puree z kalafiora i surówką z czerwonej kapusty
DANIA GŁÓWNE- 35 minut
- 4
- Drukuj przepis
- Udostępnij
– 1 opakowanie policzków wieprzowych ZM Warmia
– 100 g suszonych grzybów + szklanka wody do namoczenia grzybów
– 100 ml śmietanki 30 %
– 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
– 1 łyżeczka nasion kolendry
– 3 ziela angielskie
Puree z kalafiora:
– 1 kalafior, podzielony na różyczki
– 100 ml mleka
– 100 ml wody
– 20 g masła
– ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki mielonego pieprzu
Surówka:
– 400 g kapusty czerwonej
– 1 duże jabłko
– olej rzepakowy tłoczony na zimno
– sok z ½ cytryny
– 1 łyżeczka cukru
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki pieprzu
Suszone grzyby zalej wodą i namaczaj pod przykryciem przez 3 godziny. Następnie gotuj w tej samej wodzie, na wolnym ogniu przez 30 minut.
Policzki wieprzowe rozłóż na dużej blaszce, dodaj grzyby i wodę, w której gotowały się grzyby. Dodaj śmietankę. Dopraw kolorowym pieprzem, zielem angielskim i ziarnami kolendry. Zapiekaj przez 25 minut w 190 stopniach C.
Przygotuj puree z kalafiora: Różyczki kalafiora włóż do garnka, zalej mlekiem i wodą. Gotuj na małym ogniu, aż kalafior będzie miękki. Kalafiora przełóż do blendera, dodaj masło i przyprawy. Zmiksuj na gładko.
Surówka: czerwoną kapustę pokrój w bardzo cienkie plasterki. Dodaj starte na dużych oczkach jabłko. Dopraw olejem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem, dokładnie wymieszaj.
Upieczone policzki podawaj z puree z kalafiora i surówką.
Smacznego!