Pieczone podudzia z kurczaka faszerowane masełkiem pietruszkowo-czosnkowym

DANIA GŁÓWNE
SKŁADNIKI

Składniki:

  • 10 kawałków podudzi z kurczaka ZM Warmia (tzw. „pałki”)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • Świeżo mielony pieprz i sól wg uznania

Masełko pietruszkowo-czosnkowe:

  • 50 g masła o zawartości 82% tłuszczu
  • Pęczek natki pietruszki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Szczypta soli

Dodatkowo do pieczenia:

  • 2 cebulki białe
  • 2 marchewki

Do podania:

  • Kasza bulgur
  • Mała puszka zielonego groszku
  • Świeży tymianek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Podudzia z kurczaka oczyścić. Dolną część podudzia z kostką, którą zazwyczaj trzymamy w dłoni, oczyścić ze skóry i włókien. Tak oczyszczone podudzia przyprawić olejem, słodką papryką, kurkumą, solą i pieprzem. Włożyć na dwie godziny do lodówki. W tym czasie przygotować masłeko pietruszkowo-czosnkowe.

W miseczce połączyć miękkie masło z posiekaną natką pietruszki przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić szczyptą soli.

Wyjąć podudzia z lodówki. Kiedy nabiorą już temperatury pokojowej faszerować obficie pod skórą wcześniej przygotowanym masełkiem.

Podudzia ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między podudzia ułożyć pokrojoną w piórka cebulkę i pokrojone w grubsze plastry marchewki. Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C i piec przez 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie odsłonić podudzia i podlać je obficie tłuszczykiem, który wytopił się z mięsa. Można tę czynność powtórzyć dwa razy. Piec jeszcze przez około 30-40 minut, aż skórka będzie rumiana. Podawać od razu.

Podudzia podawać z ugotowaną kaszą bulgur połączoną z zielonym groszkiem i listkami świeżego tymianku.

Smacznego! ☺

.

.

.

Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku :), która jest również autorką zdjęć potrawy.