Pieczona wołowina wolno gotowana z warzywami w sosie na bazie czerwonego wina

DANIA GŁÓWNE
SKŁADNIKI
  • 1 opakowanie wołowiny wolno gotowanej ZM Warmia (500g)
  • 1 marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula biała
  • 6 pieczarek
  • 200 ml czerwonego wina półwytrawnego
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • świeżo mielony pieprz
  • natka pietruszki
  • 150 g kaszy kuskus perłowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C.

Do naczynia żaroodpornego dodaj wołowinę wolno gotowaną, razem z zalewą ze słoiczka. Dookoła mięsa rozłóż pokrojoną w plastry marchewkę, pokrojoną w dużą kostkę paprykę, pokrojoną w ósemki cebulkę i pieczarki przekrojone na pół. Zalej wszystko czerwonym winem. Zapiekaj przez 45 minut. W tym czasie ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu.

Upieczone mięso z warzywami przełóż na patelnię, dodaj śmietankę 30 %. Gotuj na dużym ogniu około 3 minut, aż sos lekko się zagęści. Tak przygotowaną wołowinę podawaj z kaszą i świeżą natką pietruszki.

 

Współpraca:

Natasza Rozmus-Król

www.sajkofankasmaku.pl