Pieczona wołowina wolno gotowana z warzywami w sosie na bazie czerwonego wina
DANIA GŁÓWNE- 60 minut
- 2
- Drukuj przepis
- Udostępnij
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie wołowiny wolno gotowanej ZM Warmia (500g)
- 1 marchewka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 cebula biała
- 6 pieczarek
- 200 ml czerwonego wina półwytrawnego
- 100 ml śmietanki 30 %
- świeżo mielony pieprz
- natka pietruszki
- 150 g kaszy kuskus perłowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C.
Do naczynia żaroodpornego dodaj wołowinę wolno gotowaną, razem z zalewą ze słoiczka. Dookoła mięsa rozłóż pokrojoną w plastry marchewkę, pokrojoną w dużą kostkę paprykę, pokrojoną w ósemki cebulkę i pieczarki przekrojone na pół. Zalej wszystko czerwonym winem. Zapiekaj przez 45 minut. W tym czasie ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu.
Upieczone mięso z warzywami przełóż na patelnię, dodaj śmietankę 30 %. Gotuj na dużym ogniu około 3 minut, aż sos lekko się zagęści. Tak przygotowaną wołowinę podawaj z kaszą i świeżą natką pietruszki.
Współpraca:
Natasza Rozmus-Król
www.sajkofankasmaku.pl