Pieczona papryka faszerowana kiszką ziemniaczaną

DANIA GŁÓWNE
SKŁADNIKI

Składniki:

  • 1 opakowanie kiszki ziemniaczanej „ZM Warmia”
  • 3 czerwone papryki
  • ½ puszki czerwonej fasoli
  • 3 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki
  • 1 biała cebulka
  • Świeżo mielony pieprz
  • 1 duża kulka sera mozzarella

Dodatkowo: olej rzepakowy do wysmarowania papryki, świeżo siekana natka pietruszki do podania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Paprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne, zostawiając ogonki.

.

Przygotuj farsz: Do miski dodaj kiszkę ziemniaczaną, wyciśniętą z osłonki. Następnie dodaj podsmażoną w kosteczkę cebulkę, czerwoną fasolę i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Farszem wypełnij papryki, uprzednio wysmarowane olejem. Dokładnie dociśnij farsz.

.

Piekarni rozgrzej do 185 stopni C (termo obieg).

.

Na blaszce ułóż papier do pieczenia, a na papierze ułóż papryki. Piecz paprykę przez 20 minut, po tym czasie na wierzchu każdej papryki ułóż pokrojoną na plastry mozzarellę. Zapiekaj jeszcze przez 10 minut. Upieczoną paprykę podawaj ze świeżo siekaną natką pietruszki.

.

Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku, która jest również autorką zdjęć potrawy.