Pieczona golonka z purée ziemniaczanym i musztardą jabłkową
DANIA GŁÓWNE40 minut
2
Drukuj przepis
Udostępnij
SKŁADNIKI
- 2 wolno-gotowane golonki „Warmia”
- 500g ziemniaków
- 1 łyżka masła
- Ok 50ml śmietanki 30%
- Ok 250g kiszonej czerwonej kapusty
Musztarda:
- 1 twarde i kwaśne jabłko
- 100g gorczycy
- Ok 240ml wody
- Ok 80 ml octu winnego
- 30ml oleju
- 1-2 łyżki miodu
- Sól, pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wolno-gotowaną golonkę wyjąć z opakowania i umieścić w piekarniku – 180 C ok 20 minut.
- Cebulę pokroić w piórka, pomidory i śliwki w równe cząstki. Czosnek i imbir drobno posiekać.
- Na patelni przygotować karmel wolno podgrzewając cukier. Do powstałego karmelu dodać cebulę i po chwili imbir, czosnek i resztę składników. Całość dusić ok 15 minut. Lekko odparowany sos fin lanie doprawić do smaku i połączyć z siekaną natką. Polać podgrzaną golonkę.
Smacznego!
Materiał powstał przy współpracy z : kucharzem Tomaszem Królikowskim