Łopatka wołowa pieczona w sosie winno-paprykowym

DANIA GŁÓWNE
SKŁADNIKI

Składniki na 4 porcje:

 

  • 1 kg łopatki wołowej ZM „Warmia”
  • 2 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 świeże papryki
  • 2 szalotki
  • Świeżo mielony pieprz
  • 100 ml wody
  • 150 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego + olej do wysmarowania naczynia

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem.

Mięso pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm. Mięso natrzeć mieszaniną mielonej papryki, oregano i oleju (4 łyżki oleju). Dodać świeżo mielony pieprz. Paprykę i szalotkę pokroić w grubsze plastry.
W naczyniu układać naprzemiennie mięso, paprykę i cebulkę. Wszystko zalać wodą i winem.

Piec pod przykryciem w temperaturze 180 C przez 3 godziny. Przed podaniem posolić, najlepiej świeżo mieloną solą gruboziarnistą.

Podawać z kaszą kuskus i rukolą wymieszaną z oliwą z oliwek.

***

Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku :), która jest również autorką zdjęć potrawy.