SKŁADNIKI
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg łopatki wołowej ZM „Warmia”
- 2 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 świeże papryki
- 2 szalotki
- Świeżo mielony pieprz
- 100 ml wody
- 150 ml wina czerwonego wytrawnego
- 4 łyżki oleju rzepakowego + olej do wysmarowania naczynia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem.
Mięso pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm. Mięso natrzeć mieszaniną mielonej papryki, oregano i oleju (4 łyżki oleju). Dodać świeżo mielony pieprz. Paprykę i szalotkę pokroić w grubsze plastry.
W naczyniu układać naprzemiennie mięso, paprykę i cebulkę. Wszystko zalać wodą i winem.
Piec pod przykryciem w temperaturze 180 C przez 3 godziny. Przed podaniem posolić, najlepiej świeżo mieloną solą gruboziarnistą.
Podawać z kaszą kuskus i rukolą wymieszaną z oliwą z oliwek.
***
Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku :), która jest również autorką zdjęć potrawy.