Łopatka wieprzowa wolno gotowana w pomidorowym sosie z oliwkami, suszonymi pomidorami i soczewicą
DANIA GŁÓWNE- 30 minut
- 2
- Drukuj przepis
- Udostępnij
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie wieprzowiny wolno gotowanej ZM Warmia (500g)
- 100 g czerwonej soczewicy
- 400 g pomidorów z puszki lub pulpy pomidorowej
- 10 oliwek zielonych
- dwie garści pomidorów suszonych z zalewy, pokrojonych w paski
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- świeżo mielony pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na patelnię wyjąć z opakowania mięso razem z zalewą z woreczka. Dodać czerwoną soczewicę, zalać szklanką wody lub bulionu warzywnego. Gotować powoli na małym ogniu przez 8 minut. Gdy wodą odparuje dodać pomidory z puszki, dokładnie wymieszaj. Dodaj oliwki, paseczki suszonych pomidorów. Doprawić ziołami prowansalskimi i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Współpraca:
Natasza Rozmus-Król
www.sajkofankasmaku.pl