Leczo z kiełbasą podwawelską

DANIA GŁÓWNE
SKŁADNIKI
  • 1 pętko kiełbasy podwawelskiej ZM Warmia
  • 3 czerwone papryki
  • 1 czerwona cebula
  • ½ cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry
  • 700 g passaty pomidorowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kiełbasę pokrój w plasterki. Paprykę i cebulę pokrój w paseczki. Cukinię pokrój w półplasterki.

Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną w plasterki kiełbasę. Jak kiełbaska się lekko zrumieni dorzuć paprykę, cebulę i cukinię. Podsmaż chwilę, aż warzywa lekko zmiękną. Dopraw wszystko czosnkiem przepuszczonym przez praskę, solą, pieprzem, cukrem, ziarnami kolendry i ziołami. Dodaj passatę pomidorową. Dokładnie wymieszaj. Duś, aż warzywa lekko zmiękną. Podawaj z bagietką lub ryżem.

Smacznego!

.

.

Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku, która jest również autorką zdjęć potrawy.