SKŁADNIKI
– 1 zeberko wolno gotowane ZM Warmia
– 1 łyżka masła klarowanego
– 1 cebulka pokrojona w kosteczkę
– 5 młodych ziemniaków pokrojonych w kostkę
– 2 marchewki pokrojone w kostkę
– 1,5 l wody
– sól, pieprz
– 120 g drobnej kaszy jęczmiennej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W garnku rozpuścić masło klarowane. Dodać cebulkę i ziemniaki, chwilę przesmażyć. Dodać marchewkę. Podsmażyć razem około 10 minut. Dodać żeberko pokrojone na trzy części, zalać wodą i gotować pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodać kaszę jęczmienną, doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze razem 10 minut bez przykrycia. Zupę na talerze podawać z kawałkiem żeberka (z kością lub bez).
Smacznego!
Współpraca:
Natasza Rozmus-Król
www.sajkofankasmaku.pl