Krupnik na żeberkach wolno gotowanych

ZUPY
SKŁADNIKI

– 1 zeberko wolno gotowane ZM Warmia

– 1 łyżka masła klarowanego

– 1 cebulka pokrojona w kosteczkę

– 5 młodych ziemniaków pokrojonych w kostkę

– 2 marchewki pokrojone w kostkę

– 1,5 l wody

– sól, pieprz

– 120 g drobnej kaszy jęczmiennej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W garnku rozpuścić masło klarowane. Dodać cebulkę i ziemniaki, chwilę przesmażyć. Dodać marchewkę. Podsmażyć razem około 10 minut. Dodać żeberko pokrojone na trzy części, zalać wodą i gotować pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodać kaszę jęczmienną, doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze razem 10 minut bez przykrycia. Zupę na talerze podawać z kawałkiem żeberka (z kością lub bez).

Smacznego!

 

Współpraca:

Natasza Rozmus-Król

www.sajkofankasmaku.pl