Kiełbaski Grillowe w piwnej marynacie z sałatką z pikli

GRILL
SKŁADNIKI

Kiełbasa grillowa – 1 opakowanie

Marynata do kiełbasek:

  • 1 opakowanie kiełbasy grillowej ZM „Warmia”
  • 1 świeża czerwona papryczka chili
  • 1 łyżka ostrej musztardy (najlepiej rosyjskiej)
  • ½ łyżeczki słodkiej mielonej wędzonej papryki w proszku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 szklanki jasnego piwa

Sałatka z pikli:

  • 4 ogórki konserwowe pokrojone w plasterki
  • ½ czerwonej cebuli pokrojonej w kosteczkę
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • Pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotowanie – marynata:

Do dużej miski nalej piwo, dodaj miód, musztardę, posiekaną świeżą papryczkę chili, mieloną paprykę wędzoną. Do marynaty włóż kiełbaski. Kiełbaski zamarynuj przez noc w marynacie. Następnego dnia grilluj na rumiano.

 

Przygotowanie – sałatka z pikli:

Ogórki pokrój w plasterki, cebulkę w drobną kosteczkę. Dodaj musztardę miód i oliwę. Wymieszaj. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz posiekany szczypiorek. Dodać trochę pieprzu mielonego do smaku. Dokładnie wymieszaj.

 

Kiełbaskę ułóż na grillowanej kromce chleba, zjedź z sałatką z pikli.

Jeśli nie mamy grilla, kiełbaski możesz przygotować w piekarniku lub na patelni.

 

Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką Sajkofanką Smaku :), która jest również autorką zdjęć potrawy. 🙂