Kiełbasa grillowa – 1 opakowanie
Marynata do kiełbasek:
- 1 opakowanie kiełbasy grillowej ZM „Warmia”
- 1 świeża czerwona papryczka chili
- 1 łyżka ostrej musztardy (najlepiej rosyjskiej)
- ½ łyżeczki słodkiej mielonej wędzonej papryki w proszku
- 2 łyżki miodu
- 2 szklanki jasnego piwa
Sałatka z pikli:
- 4 ogórki konserwowe pokrojone w plasterki
- ½ czerwonej cebuli pokrojonej w kosteczkę
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- Pieprz do smaku
Przygotowanie – marynata:
Do dużej miski nalej piwo, dodaj miód, musztardę, posiekaną świeżą papryczkę chili, mieloną paprykę wędzoną. Do marynaty włóż kiełbaski. Kiełbaski zamarynuj przez noc w marynacie. Następnego dnia grilluj na rumiano.
Przygotowanie – sałatka z pikli:
Ogórki pokrój w plasterki, cebulkę w drobną kosteczkę. Dodaj musztardę miód i oliwę. Wymieszaj. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz posiekany szczypiorek. Dodać trochę pieprzu mielonego do smaku. Dokładnie wymieszaj.
Kiełbaskę ułóż na grillowanej kromce chleba, zjedź z sałatką z pikli.
Jeśli nie mamy grilla, kiełbaski możesz przygotować w piekarniku lub na patelni.
Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką Sajkofanką Smaku :), która jest również autorką zdjęć potrawy. 🙂