Karkówka wolno gotowana z pieczonymi młodymi ziemniaczkami

DANIA GŁÓWNE
SKŁADNIKI

– 1 opakowanie karkówki wolno gotowanej ZM Warmia

– 12 młodych ziemniaczków

– oliwa z oliwek

– sól

– świeży rozmaryn w gałązce

– 2 ząbki czosnku

 

Sałatka z pomidorów:

– 2 pomidory malinowe

– 1 cebulka szalotka

– kilka listków świeżej bazylii

– sól, pieprz

– 2 łyżki kwaśnej śmietany

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Karkówkę wrzucić razem z woreczkiem do gotującej się wody. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Młode ziemniaczki dobrze oczyścić, ale nie obierać ze skórki. Pokroić w półksiężyce. Rozłożyć na papierze do pieczenia, posolić, obtoczyć w oliwie, rozłożyć gałązki rozmarynu. Piec 20 minut. W tym czasie przygotować sałatkę z pomidorów. Pomidory pokroić w dużą kostkę. Szalotkę w drobną kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać ze śmietaną i doprawić świeżymi listkami bazylii.

Karkówkę w sosie własnym podawać z upieczonymi ziemniaczkami i sałatką.

Smacznego!

 

 

Współpraca:

Natasza Rozmus-Król

www.sajkofankasmaku.pl