Karkówka wolno gotowana z pieczonymi młodymi ziemniaczkami
DANIA GŁÓWNE- 30 minut
- 2
- Drukuj przepis
- Udostępnij
– 1 opakowanie karkówki wolno gotowanej ZM Warmia
– 12 młodych ziemniaczków
– oliwa z oliwek
– sól
– świeży rozmaryn w gałązce
– 2 ząbki czosnku
Sałatka z pomidorów:
– 2 pomidory malinowe
– 1 cebulka szalotka
– kilka listków świeżej bazylii
– sól, pieprz
– 2 łyżki kwaśnej śmietany
Karkówkę wrzucić razem z woreczkiem do gotującej się wody. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Młode ziemniaczki dobrze oczyścić, ale nie obierać ze skórki. Pokroić w półksiężyce. Rozłożyć na papierze do pieczenia, posolić, obtoczyć w oliwie, rozłożyć gałązki rozmarynu. Piec 20 minut. W tym czasie przygotować sałatkę z pomidorów. Pomidory pokroić w dużą kostkę. Szalotkę w drobną kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać ze śmietaną i doprawić świeżymi listkami bazylii.
Karkówkę w sosie własnym podawać z upieczonymi ziemniaczkami i sałatką.
Smacznego!
Współpraca:
Natasza Rozmus-Król
www.sajkofankasmaku.pl