Kabanosy zapiekane w cieście francuskim z dipem jogurtowo-sezamowo-czosnkowym

PRZYSTAWKI
SKŁADNIKI

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL
  • 1 jajo
  • 6 kabanosów ZM Warmia
  • 1 łyżka stołowa nasion prażonego sezamu
  • 1 łyżka nasion czarnuszki

 

Dip

  • 1 łyżka stołowa pasty tahiny
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • Pieprz, sól do smaku
  • Siekany szczypiorek do podania

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Piekarnik rozgrzej do 220 stopni C termoobieg.

Płat ciasta francuskiego ułóż na blacie i złóż go na pół. Na środku wytnij okrąg o średnicy około 6 cm. Zdejmij górną warstwę ciasta i odłóż na bok.

Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i ułóż dolny płat ciasta. Dookoła układaj połówki kabanosów, zachowując odstępy. Następnie nałóż na wierzch drugi płat ciasta francuskiego i dobrze dociśnij do dolnego ciasta. Nożem odetnij od siebie powstałe sakiewki. Odetnij też dookoła nadmiar ciasta francuskiego, tworząc okrąg. Posmaruj wszystko jajem, posyp sezamem i czarnuszką. Piecz na rumiano 12 minut w 220 stopniach C na termoobiegu.

 

Kiedy ciasto będzie się piekło, przygotuj dip. Połącz dokładnie wszystkie składniki w miseczce.

Dip możesz dowolnie urozmaicać, na przykład dodając papryczkę chili, wtedy sos będzie ostrzejszy.

 

Zapieczone kabanosy posyp świeżo siekanym szczypiorkiem, bądź kolendrą. Zajadaj z dipem.

.

.

.

Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku, która jest również autorką zdjęć potrawy.