Kabanosy zapiekane w cieście francuskim z dipem jogurtowo-sezamowo-czosnkowym
PRZYSTAWKI- 30 minut
- 4
- Drukuj przepis
- Udostępnij
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL
- 1 jajo
- 6 kabanosów ZM Warmia
- 1 łyżka stołowa nasion prażonego sezamu
- 1 łyżka nasion czarnuszki
Dip
- 1 łyżka stołowa pasty tahiny
- 1 łyżka stołowa miodu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- Sok z połowy cytryny
- 1 ząbek czosnku
- Pieprz, sól do smaku
- Siekany szczypiorek do podania
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni C termoobieg.
Płat ciasta francuskiego ułóż na blacie i złóż go na pół. Na środku wytnij okrąg o średnicy około 6 cm. Zdejmij górną warstwę ciasta i odłóż na bok.
Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i ułóż dolny płat ciasta. Dookoła układaj połówki kabanosów, zachowując odstępy. Następnie nałóż na wierzch drugi płat ciasta francuskiego i dobrze dociśnij do dolnego ciasta. Nożem odetnij od siebie powstałe sakiewki. Odetnij też dookoła nadmiar ciasta francuskiego, tworząc okrąg. Posmaruj wszystko jajem, posyp sezamem i czarnuszką. Piecz na rumiano 12 minut w 220 stopniach C na termoobiegu.
Kiedy ciasto będzie się piekło, przygotuj dip. Połącz dokładnie wszystkie składniki w miseczce.
Dip możesz dowolnie urozmaicać, na przykład dodając papryczkę chili, wtedy sos będzie ostrzejszy.
Zapieczone kabanosy posyp świeżo siekanym szczypiorkiem, bądź kolendrą. Zajadaj z dipem.
.
.
.
Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku, która jest również autorką zdjęć potrawy.