Gulasz wołowy długo duszony w czerwonym winie i ziarnach kolendry

DANIA GŁÓWNE
SKŁADNIKI

Składniki na 4 porcje:

  • 1 opakowanie Mięsa wołowego na gulasz „Wół na stół” ZM Warmia
  • 500 ml buliony warzywnego
  • 400 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka stołowa ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • Sól do smaku (na koniec)
  • 2 czerwone cebule
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Świeżo siekana natka pietruszki do podania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mięso wyjmij z opakowania, osusz. Nie krój na mniejsze kawałki. Mięso będzie się długo dusić, więc i tak będzie miękkie.
W szerokim większym garnku lub na patelni rozgrzej olej. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz mięso, wcześniej obtoczone w mące pszennej. Smaż z każdej strony na lekko rumiany kolor tak, około
2 minut z każdej strony. Następnie zalej mięso bulionem warzywnym i winem. Dodaj ziarna kolendry, paprykę słodką wędzoną, ziele angielskie, liście laurowe, cukier, posiekaną w piórka cebulę i zmniejsz ogień, aby gulasz tylko lekko się gotował. W ten sposób duś mięso 3 godziny, od czasu do czasu
mieszając. Na koniec dopraw solą do smaku.

Podawaj z natką pietruszki i pajdą chleba lub ulubioną kaszą.

 

Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku :), która jest również autorką zdjęć potrawy.