Golonka glazurowana w sosie śliwkowym

DANIA GŁÓWNE
SKŁADNIKI
  • 2 wolno-gotowane golonki „Warmia”
  • 400g śliwek
  • 200g pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 2-3 łyżki cukru
  • Pęczek natki pietruszki
  • Ok 30 ml octu winnego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Wolno-gotowaną golonkę wyjąć z opakowania i umieścić w piekarniku – 180 C ok 20 minut.
  2. Cebulę pokroić w piórka, pomidory i śliwki w równe cząstki. Czosnek i imbir drobno posiekać.
  3. Na patelni przygotować karmel wolno podgrzewając cukier. Do powstałego karmelu dodać cebulę i po chwili imbir, czosnek i resztę składników. Całość dusić ok 15 minut. Lekko odparowany sos fin lanie doprawić do smaku i połączyć z siekaną natką. Polać podgrzaną golonkę.

Smacznego!

Materiał powstał przy współpracy z : kucharzem Tomaszem Królikowskim