Frittata z ziemniakami z kiełbaskami chiliowy grill

ŚNIADANIE
SKŁADNIKI

·        2 kiełbaski wieprzowe chiliowy grill ZM Warmia

·        4 średnie ziemniaki uprzednio ugotowane i pokrojone w plasterki

·        1 cebula biała

·        1 czerwona papryka

·        1 ząbek czosnku

·        Świeża kolendra

·        Świeży szczypiorek

·        Pieprz, sól

·        5 jaj rozmiar L

·        Olej rzepakowy do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ziemniaczki obrać, pokroić w grubsze plastry. Wrzucić na gotujący się, osolony wrzątek. Gotować, aż ziemniaczki będą miękkie, ale ważne, by się nie rozpadały!

Ziemniaki wyjąć łyżką cedzakową, ostudzić.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną w piórka cebulkę i pokrojoną w paseczki paprykę. Jak warzywa lekko zmiękną dodać posiekany w plasterki ząbek czosnku i kiełbaski pokrojone w plasterki. Chwilę razem przesmażyć. Na farsz ułożyć ziemniaczki, delikatnie przemieszać. Doprawić solą i pieprzem. Warzywa zalać masą jajeczną (jajka uprzednio dobrze roztrzepać). Smażyć pod przykryciem na małym ogniu, aż cała masa jajeczna się zetnie.

Podawać od razu posypane szczypiorkiem i świeżą kolendrą.

.

.

.

Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku, która jest również autorką zdjęć potrawy.