SKŁADNIKI
Farsz:
- mięso wołowe: udziec, łopatka, gulaszowe – 0,5 kg,
- słonina 0,15 kg,
- cebula 1 szt.,
- jajko 1 szt.,
- czosnek 2 ząbki,
- pieprz czarny mielony,
- majeranek.
Ciasto:
- mąka pszenna 0,7 kg,
- mąka orkiszowa 0,3 kg,
- jajko 2 szt.,
- gorąca woda,
- olej.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Farsz:
Mięso mielimy ze słoniną, cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy, następnie dodajemy ją do mięsa, czosnek siekamy drobno i łączymy z mięsem, dodajemy jajko, pieprz i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Ciasto:
mąkę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut, mieszamy, dodajemy jajka, olej i dobrze wyrabiamy. Następnie cienko je rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy porcję farszu, sklejamy pierożki. Wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy 5-10 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię ( w zależności od ich wielkości).
Okraszamy boczkiem lub cebulką.
Smacznego!