- 1 opakowanie łopatki wieprzowej wolno gotowanej ZM Warmia
- opakowanie gotowych bułeczek pita (4-6 sztuk)
- 2 łyżeczki przyprawy kebab- gyros
- zielony ogórek,
- pomidor malinowy,
- sałata lodowa lub mix sałat,
- ser feta,
- czerwona cebulka
Domowy sos czosnkowy:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 duży posiekany ząbek czosnku
- Sól, pieprz
- ½ łyżeczki cukru
- Opcjonalnie kilka listków świeżej bazylii
Bułeczki przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
Mięso wyjmij w woreczka prosto na patelnię. Rozdziel za pomocą szpatułki. Podgrzewaj, aż zacznie się rumienić. Dopraw teraz przyprawą kebab-gyros. Mięso powinno być mocno przysmażone, jak to w kebabie!
Przygotuj teraz sos czosnkowy. Do miseczki dodaj jogurt naturalny, posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz, odrobinę cukru i kilka listków świeżej bazylii. Dokładnie wymieszaj.
Bułeczkę przekrój na pół, ale nie do końca, tworząc sakiewkę. Wewnętrzne strony bułeczki posmaruj sosem czosnkowym. Następnie ułóż sałatę, podsmażone mięso, ogórka pokrojonego w pół plasterki, pomidora pokrojonego w półplasterki, cebulkę czerwoną pokrojoną w piórka. Posyp po wierzchu serem feta i polej sosem czosnkowym. Jedz ze smakiem! Na zdrowie!
Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku, która jest również autorką zdjęć potrawy.