Cukinia zapiekana z łopatką wieprzową wolno gotowaną w stylu azjatyckim

DANIA GŁÓWNEPRZYSTAWKI
SKŁADNIKI
  • 1 opakowanie łopatki wieprzowej wolno gotowanej ZM Warmi
  • 1 duża cukinia
  • 50 g tartego sera mozzarella
  • 2 cebulki dymki (od szczypiorku)

Marynata:

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka gęstego sosu teryiaki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka posiekanego drobno imbiru
  • łyżka oleju
  • łyżeczka przyprawy pięć smaków

Sos szczypiorkowy:

  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • solidna garść świeżego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Do podania: świeża papryczka chili, świeży szczypiorek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wyjmij mięso z woreczka, osusz. Rozdziel na kawałki, a następnie zamarynuj. Dodaj miód, sos teryiaki, sos sojowy, posiekany imbir, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, olej i przyprawę pięć smaków. Wszystko dokładnie wymieszaj.

 

Cukinię przekrój wzdłuż na pół. Łyżką usuń gniazda nasienne, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Cukinię skrop oliwą lub olejem, a następnie obficie nafaszeruj zamarynowanym mięsem, posyp posiekaną cebulką dymką, a następnie serem mozzarella.

 

Włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika (termoobieg) i zapiekaj przez 20 minut.

 

W tym czasie przygotuj sos. Do miseczki dodaj majonez, jogurt naturalny, pieprz, sól i garść świeżego szczypiorku, drobno posiekanego. Zmiksuj wszystko na gładko.

Upieczone cukinie podaj polane sosem szczypiorkowym, posypane szczypiorkiem i posiekaną papryczką chili. Smacznego!

 

Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku, która jest również autorką zdjęć potrawy.